История на учлището

През учебната 1920/1921 година Висшият педагогически  курс в град Шумен се обявява като самостоятелен учителски институт за прогимназиални учители. За неговите практически нужди се създава специално прогимназиално училище под името Шуменска държавна образцова прогимназия.

          До учебната 1927/1928 г. носи името „Образцова прогимназия”. Когато другите две прогимназии в града - девическата и мъжката се превръщат в смесени, „Образцова прогимназия” започва да се нарича „Трета народна смесена образцова прогимназия” . Тя  служи като основна база на института.

  През 1943 година учителският съвет решава патронът на института „Д-р Петър Берон” да бъде и патрон на прогимназията.         През януари 1951 година със заповед на Околийския народен съвет на отдел „Народна просвета” се създава VІІІ начално училище за децата на Добруджанския квартал. Двете училища съжителстват в нова учебна сграда. Това налага VІІІ начално училище  да се слее с Третата  народна смесена образцова прогимназия с новото име ІІ единно основно базово училище „Д-р Петър Берон”.

     Училището се настанява в нова сграда, построена на „Широка поляна” в Добруджанския квартал по план  на арх. Иван Чалъков, завърнал се от Чехия.

         През 1953 година се завършват всички класни стаи в сутерена, а в следващата година се довършва изграждането, построяват се географска площадка, физкултурно игрище, цветни градини и малък участък за опитно поле на учениците от начална степен. Всичко това става с помощта на учители,ученици и родители. От 1960 година училището има вече и голям физкултурен салон.   
         Още от създаването си  ІІ основно училище “Д-р Петър Берон” - Шумен винаги е било база за  хоспитиране и практика на много учители от цялата страна, получили висшето си образование в ШУ “ Епископ Константин Преславски”.  Тази практика продължава и днес.

         В училището, известно като “базово”,  днес работят висококвалифицирани и уважавани сред обществеността педагози, които обучават и възпитават ученици от І до VІІІ клас.

          Неизброими са призовите места и наградите от местни и републикански състезания и олимпиади.

        Училището работи по различни проекти, свързани с обучението на талантливи ученици, с извънкласната дейност, със спорта и др.Изяви

Уважаеми родители! ДТА„Пъргавелче" набира деца за нови подготвителни групи към ансамбъла.I – IV клас Tази година ще направим такава група и в II ОУ „Д-Р Петър Берон. Дали искате вашето дете да развива танцовите и музикалните си способности или детето има повече излишна енергия, значи сме подходящия избор за вас. Гл. худ. р-л е Чавдар Чанов. А хореографи към ансамбъла Роза Чанова и Димитър Димитров. Заниманията по народни танци , ще се стартират от 06.10.2015г в малкия физкултурен салон на училището Вторник и Четвъртък от 17 00ч.- 18 00 ч За повече информация може да позвъните на 0897930920-Р.Чанова

Даяна Иванчева Райчева от VII а клас ни представи достойно с трето място на областния кръг на олимпиадата по химия и ООС и трето място по физика.

КОНКУРС-РЕЦИТАЛ ЗА В. ЛЕВСКИ

Волейбол 2014

Коледно математическо състезание

Поздравителен адрес

крос"Златна есен" 2013

Участие на вокално-танцовална група "Шаренийки" в "Шести национален фестивал на фолклорната носия"- Жеравна 2013. Ръководител:Христомила Станева

На 22.09.2013 година вокална група "Шаренийки" от Второ основно училище "Д-р Петър Берон" участва в отбелязването на 105 години от Съединението на България съвместно с комитет "Крум Страшний". Ръководител: Христомила Станева

ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА 2013-2014 ГОДИНА

Пролетен хепънинг

Студио " Стани творец"